Kad kukavica zaćuti

Trajanje: 52'
Rezija: Predrag Pjer Nikolić
Produkcija: Nikop's Pariz

U mnogim zemljama Evrope, sezona košenja trave predstavljaše jedan od najvažnijih perioda u godini.

Da bi sačuvao svu svoju mušku snagu koju će narednih dana ispuštati na travu, čovek se odvajaše od svoje žene i iđaše na počinak sam.

Na koncu napornog rada, odricanja, zabrane… nema tog kosača koji ne sanja da se i on sam, jednom godišnje, ne uputi ka tom mestu što ga zovu Rajac.

Isto onako kao i njegovi preci, Milijan se takođe sprema na taj daleki put. Uspeće li da pokosi tu planinu, pa da opet u zagrljaju svoju Maru pronađe ?

Truba kao sudbina

Trajanje: 26'
Rezija: Marc Richaud,
Predrag Pjer Nikolić
Produkcija: Nikop's Pariz

Daleko od svetskih potresa, u samom srcu lomnog Dragačeva, truba polako postade nezamenljivi deo skoro svih ljudskih aktivnosti.

Prenosivši tradiciju sa oca na sina, odricavši se u isto vreme rakije i nežnosti svojih žena zbog ljubavi prema ovom limenom instrumentu, orkestar Milovana Petrovića počinje i završava svečanosti vezane za rad na polju i u voćnjaku; u dugim noćima njenom melodijom uveseljava na prelima.

Takođe svira oko rakijskih kazana, krečana i ćumurana, sve do dana dok ne puknu stare prangije, a brda oko Guče ne zadrhte kad on u isti mah sa jos 200 najvećih virtuoza započne himnu Dragačevskog sabora posvećenu dvema planinama iz okoline i čobanici sto čeka svog dragog.

Iako nosilac “majstorskog pisma”, najvećeg mogućeg priznanja za jednog trubača, na svakom novom Saboru, u vatri takmičenja, ispred svojih konkurenata i publike kojoj nikad dosta, Milovan kao da odmah zaboravi svoju slavnu prošlost. Da li će i ove godine pobediti ?

Uz veliki omaž Milovanu Mići Petroviću što mlad preminu par godina posle snimanja, ovaj film predstavlja jedinstveno svedočanstvo njegovog dela I slave, kao I prvobitnog smisla Dragačevskog sabora trubača.

 

Miris pleha

Trajanje: 71'
Rezija: Predrag Pjer Nikolić
Produkcija: Nikop's Pariz Koprodukcija: Vision Team - Beograd

Ako nam je ovde na Balkanu slucaj Dejana Petrovica, mlade zvezde pleh muzike, jedan od najsjajnijih primera kako truba nastavlja da se prenosi sa oca na sina, na drugom kraju Evrope, u Francuskoj, tradicija trubackih orkestara na Akademijama lepih umetnosti je takodje vrlo ziva.

Oformljen na cuvenoj versajskoj skoli arhitekture, Ci Slav, orkestar sastavljen od jedanaest muzicara, priprema se da predstavlja svoju zemlju u Guci, najvecem pleh festivalu na svetu.

Na koncu dve hiljade kilometara, iz belog kombija sto nosen splavom krivuda Ovcarsko-kablarskom klisurom, simbolom Guce i poslednjom etapom koja ih jos deli od njihove finalne destinacije, odaje se sumnja i strah jer u vatri Sabora , kao da najednom nisu potpuno sigurni da ce uspeti da ubace svoj francuski zacin u ovu pozamasnu srpsku folklornu gozbu.

info